Sejauh Mana Nilai Ilmu dalam dirimu?

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari ini agak bermakna bagiku:) Berjuang juga pi Usrah Wanita ISMA dengan Kak Alia..First time, dalam kereta dalam tempoh setengah jam tu tak termasuk waktu pulang ke UUM, aku menadah telinga mendengar coret-coret bacaan dan perkongsian daripada Kak Alia.. terharu pun ada:’) sebab sebelum ni selalu mata fokus ke depan ja, atau dengar cd ja…especially aku ni style focus time memandu,dulu lagi dahsyat tak boleh bising- bising.(+_=)..tapi pendam ja dalam hati, sebab bawak mad’u, kan?ngeh3..sekarang dah lain…

Oppps…terlajak..(back to story..)

Kak Alia, terasa kagum dengan ilmu yang Allah beri kat dia belajar sepanjang master..daripada seorang yang amik degree Chemistry kepada Master in Pendidikan Psycology.. betapa dia bersungguh-sunggu..sampai aku ternampak dia membaca buku “Dewan Masyarakat” masa aku baru turun….(percaya tak?)—kena amik aura positif dengan orang camni…

Tetiba terbayang kat kepala….Would I be like her?duk pegang slide, bacaan subjek international accounting everywhere(sambil imagine…) ;3 in sha Allah, tak da yang mustahil kan?

Sepanjang perjalanan ke Jitra, dia cerita mengenai sejarah barat bagaimana mereka yang dulu takkan bagi perempuan untuk bekerja, tapi sampai satu ketika selepas perang salib, depa terpaksa pi berperang, dan perempuan bekerja…Apabila balik dari peperangan, perempuan still tak nak mengundur dari bekerja….Actually, betapa barat dah nampak keperluan kita, sebagai seorang wanita untuk menjadi suri rumah dan mendidik anak- anak sampai berjaya…

Point pasal keperluan wanita di rumah vs bekerja banyak yang Kak Alia..kalo ikut hati, memang nak jadi suri rumah/kerja dari rumah ja;’) Tak lupa pasal keberkatan dalam rumah tangga, yang kadang-kala berlaku porak-peranda dalam rumah disebabkan perempuan terasa ‘gah’ apabila suami kerja gaji kurang, dan lain-lain faktor…(nau’zubillah..) Betapa Islam dah beri guidelines yang terbaik dalam hal ni..

Memang banyak Kak Alia share….kalau tulis memang panjang(memandangkan ni nak cover mengantuk masa menaik assignment;3)—-rasa dah kurang ngantuk..tak qailullah hari ni..hu

So, sama2 kita menilai ilmu dalam diri, bukan sekadar pi kelas dan balik…memandangkan diri ni agak kerap lupa kata azimat Lecturer, Kak Alia pesan lepas kelas tulis dalam blog, dan kongsi apa yang dapat….in sha Allah, I will try;)

Jzkk kerana meluangkan masa membaca…

Sila baca blog kak Alia :http://aliabasirah.blogspot.com

**entry yang sangat bagus;)

Jom koreksi nilai ilmu kita, dan manfaatkan untuk ummah..

Moga Allah ampuni dosa kita atas memandang kecilnya nilai ilmu, dan tidak berusaha bersungguh untuk mendalaminya.;’)

**maap, banyak emoticon..

Siti Nazirah Mohammad Nawawi

12:10 a.m

UUM

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s