Di Situ Bermulanya Tarbiyah.. (1)

Bismillahirrahmanirrahim..

masa21

Alhamdulillah, selesai berprogram untuk Muqayyam adik-adik universiti selama tiga hari di Jitra. Walau hanya tidur di tadika, alhamdulillah dapat buat pelbagai aktiviti outdoor dengan adik- adik lepasan sekolah, universiti-UUM, UNIMAP dan UITM Perlis. Alhamdulillah dapat berukhwah dengan mereka. Be with them banyak mengingatkan diri tentang awal- awal pentarbiyahan dulu..Terasa satnya masa berlalu..Seakan-akan sperti semalam baru join usrah.

Permulaan tarbiyah di matrikulasi, dan sambung di UUM..-letak UUM first choice lagi(^_@)..masa tu mind set tentang sebuah uni xxx agak sosial..so, tak amik uni tu + arwah mak suruh amik UUM, yang dekat ja..walau hati time memberontak..nak pi yang jauh sedikit..(^_^)

Semasa kat matrikulasi: tak pernah balik hujung minggu masa pelepasan hujung minggu kecuali cuti wajib, sebab ada program + terkejut dengan perubahan subjek sains semasa sekolah menengah kepada budak akaun.Alhamdulillah, everything goes well and mak ayah ok =) Pi outing pun, rasa sekali ja sepanjang dua semester di matrikulasi…hope aura tu still ada sampai sekarang..aura study yang dirindui…

Pertemuan dengan tarbiyah mengajarku untuk lebih berdikari. Semasa semester 1 di UUM, hanya diri ni sorang yang duk asrama, tapi luar kampus….Memang rasa tough gila time tu..sebab tak suka pi mana2 sorang..walau uum serve bas..he.

Dari situ diri ni belajar untuk berdikari.

1. Prepare bahan untuk ke Usrah

2. Naik bas sorang2 untuk pertemuan usrah setiap minggu/ pi terus bawak barang2 untuk tidoq bilik kak usrah setiap minggu

**dapat share banyak pengalaman dari depa-selalu stay di DPP(Asrama Tradewinds/Muamalat/Sime Darby)

3. Korban hujung minggu untuk program

Awal-awal memang tak infom sangat mak dan ayah…tapi sekali tu terkantoi ada program…Sebab kami semua sedang tunggu bas MARA nak balik UUM dari Jitra…tetiba arwah mak and ayah mai tegur, sebab ternampak and  depa on the way back from masjid…he..senyum and salam ja mak ayah..

(Tu dulu,,,,sekarang depa lah yang banyak menyokong..tq mak ayah-moga mak ayah dapat saham akhirat–hadiah tak seberapa dari cek ;’) )

4. Dari situ, diri ni berkenalan dengan usrahmate yang senior,hanya diri ini dan arifah sahaja dari semester 1..

rasa gerun jugak time tu…selama ni berusrah dengan sebaya sahaja..

Teringat soalan diri ini kepada Murabiyah…

“Usrah dengan senior ka?kena present bahan dengan depa?” he

Nampak sangat kebudak-budakan time tu.(peace)

Jazakillah kepada akak2/akhwat yang pernah usrah denganku..Alhamdulillah, masih berjumpa dengan mereka di program besar ISMA atau agensi2 bawah ISMA..rasa wow, masya Allah..terasa suatu perasaan, kasih sayang yang overexcited apabila jumpa depa…rasa cam tak percaya pun ada..Moga Allah terus tetapkan hati- hati di jalan ini till the end of my life

(#_T)–mood terharu. ;’)terima kasih Allah.

Sampai sini dulu…nanti sambung story..

Dari hamba Allah yang nak berkongsi,

Siti Nazirah Mohammad Nawawi

-Tak kisah kita berbeza fikrah,yang penting kita seaqidah-

(^_^)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s