Yuk, ikuti Sunnah Rasulullah s.a.w

In sha Allah, saat ini, ketika ini ingin sangat nak berkongsi pengalaman hari ini…Moga ambil yang terbaik kerana Allah, especially buat diri ini. Sebelum tu, nak buat satu kuiz! —->Apa sunnah terbesar Rasulullah s.a.w yang perlu kita ikut? Jawapan: B_R_A_W_H Rasa- rasanya boleh tahu, kan jawapannya?Alhamdulillah… Simple word, sampaikan kebaikan walu satu ayat. =) ______________________________________________________
Cuma saat ini yang dikongsikan sunnah biasa yang telah kita tinggalkan atau yang kita pernah kita buat, tapi kita kurang menghayati dengan bersungguh- sungguh..   Pernah tahu pasal berbekam?(Jeng….Jeng….)   Berbekam: Mengeluarkan darah kotor daripada badan. Nak tahu lebih, please explore(^_^) Nampak kecil kan sunnah ni, kan?tapi sangat besar ertinya…

Alhamdulillah, hari ini Allah gerakkan hati dan jasad ini untuk teman kawan usrah untuk diagnose kondisi fizikal dan dalaman di Pusat Rawatan Islam di Jitra. Tempat tersebut lebih dikenali dengan PUSPATI. Alhamdulillah, penterapi telah diagnose kemungkinan sakit- sakit yang kita alami setelah dia menyuruh kita melakukan beberapa pergerakan. Subhanallah, memang ada sakit- sakit tu walau tak beritahu. Alhamdulillah, Penterapi tersebut telah menerangkan serba sedikit tentang rawatan susulan yang perlu dilakukan. Walau agak mahal, in sha Allah sangat berbaloi kepada sesiapa yang berkemampuan.—-Kena kumpul duit dulu, or berbekam di tempat biasa dahulu.  Yang pastinya, selepas mendengar penerangan penterapi , aku terasa bersemangat  untuk mengamalkan pemakanan sunnah. Dia mengatakan tidak semua rawatan luar semestinya memerlukan rawatan pembedahan, atau potong kaki kepada pesakit diabetes, sebaliknya dengan izin Allah akan sembuh melalui rawatan intensif , salah satunya melalui berbekam, minum madu dan lain- lain kaedah (boleh cari fb PUSPATI kot). Terasa takjub, dan kagum dengan kekuasaan Allah dengan kesembuhan yang dihadapi pesakit. Kuasa Allah, kan? Kadang- kadang kita lebih percayakan ubat- ubatan doktor lagi, jika dibandingkan untuk beli madu, miyak zaitun, kismis, habbatus sauda dan lain-lain makanan semula jadi yang memang Allah ciptakan untuk kita yang bergelar hamba-Nya. Satu hal, prevention is better than cure.

Perkara yang aku tidak boleh lupakan, apabila penterapi tunjukkan sel- sel darah orang yang ada stress, dan pelbagai penyakit…memang tak cantik langsung corak sel…Namun, dengan izin Allah, jika kita istiqamah untuk mengamalkan pemakanan sunnah 6 bulan ke atas setiap hari,subhanallah sel-sel darah kita akan menjadi seperti sarang lebah. Cantik sangat, subhanallah. Tapi itulah kita, sekarang terlalu banyak pemakanan yang bercampur baur..halal tu in sha Allah,thoiban(lagi baik) makanan tu tak pastilah..Ayam yang kita makan pun, majoriti banyak yang di’cucuk’ bahan kimia..Tak campur jajan dan lain- lain. So, duhai diri, dan wanita terutamya..pilihlah makanan terbaik untuk keluarga.

Jom ubah juga pemakanan kita secara perlahan- lahan,

1. Minum madu setiap pagi, minum setengah jam sebelum sarapan. 2. Guna minyak zaitun untuk masukkan dalam masakan.
3. Minum habbatus sauda’ sebelum tidur
4. Elak pak Aji Nomoto
5.Lain-lain——jom bedah buku, dan cari informasi yang betul. (^___________^)

Antara buku yang best pasal pemakanan, dan cara hidup seharian Nabi s.a.w: 1. Pola Hidup Sihat Rasulullah s.a.w Setiap HAri, terbitan JahaBersa.

Jom Hidupkan Sunnah Nabi in our Life.  

“Ya Allah, kami memohon kasih-Mu, kasih mereka yang kasih-Mu, dan perbuatan yang menjadikan kami kasih kepada-Mu. Jadikanlah kasih-Mu, lebih kami cintai daripada diri kami sendiri, keluarga kami dan air yang dingin.”  

Wallahualam.

Allah Lebih Tahu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s