Tugas Murabbi@Pembina

Di dalam buku Mudahnya Menjadi Murabbi, menggambarkan tugas murabbi terbahagi kepada tiga, iaitu:

1. membacakan ayat-ayat Allah

2. Menyucikan mereka

3. Mengajarkan Isi Al-Quran dan Sunnah

Ketiga-tiga tugas ini diambil berdasarkan surah Al-Jumuah ayat 2.

Dialah yang telah mengutuskan dalam kalangan orang-orang (Arab) yang Ummiyin, seorang Rasul (Nabi Muhammad, s.aw.) dari bangsa mereka sendiri, yang membacakan kepada mereka ayat-ayat Allah (yang membuktikan keesaan Allah dan kekuasaanNya),dan membersihkan mereka (dari iktiqad yang sesat), serta mengajarkan mereka kitab Allah (Al-Quran) dan Hikmah (Pengetahuan yang mendalam mengenai hukum-hukum syarak). Dan sesungguhnya mereka sebelum (kedatangan Nabi Muhammad) itu adalah dalam kesesatan yang nyata. (Al-Jumuah:2)

Ana pasti, ada antara akhwat, sahabat2 yang membaca post ini, sedang dan akan meneruskan peranan murabbi/murabbiyah di sana. Alhamdulillah, moga kita terus melaksanakan amanah ini sebaiknya. InsyaAllah.

Pertama kali ana membaca buku ini, ana berkata kepada diri,”ya, aku telah diajarkan untuk membuat perkara yang serupa”, sebelum membaca buku ini. Alhamdulillah, buku ini telah menambah lagi kefahaman kenapa perlu ana berbuat sebegitu, walaupun ana tahu kita secara logik kita tahu kenapa perlu melakukan peranan tersebut kepada anak-anak halaqah.

1. membacakan ayat-ayat Allah

Tugas murabbi adalah membacakan ayat-ayat Allah, di mana yang utamanya adalah mengenalkan anak-anak halaqah dengan Al-Quran. Pertama sekali, sebagai murabbi kita perlu tahu keupayaan anak-anak usrah kita dalam membaca Al-Quran, dan berusaha meningkatkan kelancaran bacaan mereka secara bertahap.
Mungkin, kita sendiri tidaklah semahir guru mengaji atau guru tajwid, tapi InsyaAllah, Allah akan memberkati setiap usaha kita untuk dekat dengan kalam-Nya.

Kemudiannya, para binaan akan dibiasakan untuk tilawah quran, dengan target berapa bahagian juzuk setiap hari.Dan akhirnya, membiasakan mereka untuk menghafal AL-QUran sedikit demi sedikit.

Dalam buku ini, menceritakan bahawa apa yang lebih penting daripada semua amal ini adalah Taqarrub Illah, yakni: Kedekatan dengan Allah, di mana seorang daie, yang sentiasa mengamalkan amal makruf nahi munkar akan sentiasa mengharapkan pertolongan Allah dalam apa jua keadaan, kerana hakikatnya kita masih bergelar seorang HAMBA!

2. Menyucikan mereka

Yakni, menguatkan ketakwaan dan mencuba untuk menapis sikap-sikap mereka yang tidak bersesuaian dengan Islam(diri sendiri pun kena lakukan!).Murabbi seharusnya mengawal proses tazkiyatun-nafs para binaannya. Adalah penting bagi murabbi untuk mengawal/monitor amal ibadah seharian binaannya.

*Bagi ikhwah/ akhwat, tentu sedia maklum bahawa mutabaah amal dalam hidup seharian sangat penting dan perlu direkodkan dalam buku Murabiyah pada setiap kali usrah. Namun, kita harus jelas,amal tersebut MESTI dibuat KERANA ALLAH, bukan kerana murabbiyah atau sesiapa!(muhasabah)

3. Mengajarkan isi quran dan sunnah

Iaitu memperdalam pemahaman tentang Al-Quran, prinsip-prinsip Islam, dan Sunah Rasul. Dan natijah tugas ini adalah untuk memahamkan para binaan tentang Islam sebagai cara hidup. Di samping memahamkan mereka tentang syahadatain, mengenalkan mereka kepada Allah dan lain-lain.

Seterusnya adalah dengan menanamkan sikap kepedulian binaan tentang soalan dunia Islam, kondisi umat Islam dan mengajak mereka untuk mengambil peranan dalam perjuangan ini.

*muhasabah buat diri sendiri: dah cukup alert ka pasal isu semasa, Mesir?isu Kristinisiasi dan lain-lain? Chayok!*dapatkan buku ini untuk lebih menghayati(peace)

Wallahualam..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s